Oosterhout / Oosteind - Lokbus weet Oosterhouters geen reactie te ontlokken

De Oosterhoutse politie heeft van half september tot en met de eerste week van oktober op verschillende plaatsen in Oosterhout en in Oosteind een zogenaamde ‘lokbus’ neergezet. Met de bus hoopte de politie mensen alert te maken op drugsdumpingen en de risico’s van het achterlaten van afval uit drugslab in de wijk. Helaas ontving de politie in de actieperiode geen enkele melding over de bus.

De lokbus is een oude, vieze witte bestelbus. De laadruimte ervan staat vol blauwe vaten. Vaten die regelmatig ergens worden aangetroffen, bomvol afval van drugslabs, waar synthetische drugs worden geproduceerd. In dit geval zijn de vaten uiteraard leeg en schoon. Rondom de bus hangt een weeïge, anijsachtige lucht, de geur van synthetische drugs. Het soort bus dat je, als het echt om drugsafval gaat, niet in je woonwijk wilt. De politie maakte er een filmpje over en roept inwoners van Oosterhout  op verdachte situaties en dus ook verdachte voertuigen actief te melden bij de politie.


Risico's

Drugsafval is bijna altijd chemisch afval. Dit chemisch afval, afkomstig van illegale drugslaboratoria, kan zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig zijn. Als er meerdere stoffen gedumpt zijn, kunnen die zelfs samen een chemische reactie vormen, wat weer kan leiden tot ontploffing en/of brand, met alle gevolgen van dien voor de directe omgeving.
Vindt u drugsafval, raak het dan niet aan, schop of duw niet tegen de verpakkingen, rook niet in de buurt van de dumpplek, houd afstand en bel direct 112.